29.6.09

Buiten eten









Oost-Indische kers is, denk ik, de bekendste eetbare bloem. Hij bloeit de hele zomer en dat geeft ruimte om te experimenteren met verschillende gerechten. Gisteren hadden we gasten voor de lunch en voor hen hebben we deze amuse gemaakt. Een aanrader, zowel qua smaak als qua presentatie.

Geitenkaasrolletjes van Oost-Indische kers
bladeren van de oostindische kers
bloemen van de oostindische kers
zachte geitenkaas (bijv. Bettine Blanc)
komijn
gemengde peper
paprikapoeder
zeezout
prikkertjes

meng de helft van de geitenkaas met komijn, zout en peper. De andere helft van de kaas meng je met de paprika-poeder, zout en twee gehakte bloemen. Leg een klein bergje van een mengsel op een blad en rol dit op. Prik vast met een prikker. Leg van elke soort 1 rolletje op een bordje, bloemetje er bij en serveer dit zo snel mogelijk.

Ergens las ik dat je niet te veel Oost-Indische kers moet eten. De reden stond er niet bij en dit is ook de enige bron die ik ken die daar over schrijft, maar ik wilde het toch even vermelden.

4 opmerkingen:

  1. Hoi,
    leuk, een blog over eetbare bloemen!
    Waar ik vorig jaar nog genoot van een overvloed aan Oostindische Kers, lukt het dit jaar (een slordige duizend kilometer zuidelijker) niet zo, ze staan te verpieteren....
    Maar heb wél lekkere vliersiroop gemaakt. Ook de lindensiroop staat te trekken, heb je dat wel eens gemaakt?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat zien die hapjes er super uit! Ze staan tussen mijn favorieten om snel eens te proberen. Gisteren bakte ik ook met bloemen: lavendelcupcakes. Erg lekker vond ik zelf.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nou, de lindensiroop was lekker! Fris en apart! Helaas door vreselijke onoplettendheid beschimmeld...Laat je siroop nooit bij warm weer buiten een paar dagen buiten de koelkast staan.....

    Je maakt het inderdaad op dezelfde manier als de meeste siropen. De linde bloeit nu nog, dus snel erheen anders moet je weer een jaar wachten!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Anoniem23.7.09

    Hoi Kristel,

    Ik heb je vraag gesteld aan het infocentrum van het Voedingscentrum (ik vond het 'een goeie' en ik had nog een paar vragen).
    Diëtiste Jolande Hullen schreef:

    De bloemen en bladeren van de Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) zijn eetbaar. U kunt deze dus gewoon eten, zoveel u wilt. Er zitten geen giftige stoffen in de bladeren.

    En mijn snijbiet en spinazie kan ik gewoon opwarmen, geen probleem meer. Alleen mag ik niet vaker dan 2 keer per week bladgroente eten. En die groeien nu als kool...

    BeantwoordenVerwijderen